Malum bu hafta Semana Santa nam-ı diğer Paskalya Haftası, gelin biraz Santa Semana’dan bahsedelim. Nedir bu haftanın önemi ? Neler yapılıyor bu haftada? Okuduklarım, bildiklerim ve gördüklerim ile sizlere açıklayacağım. Semana Santa yani Kutsal Hafta Hz. İsa’nın Jerusalen’e gelişi ile başlayıp (Domingo de ramos ile ile kutlanır) 4 gün süren ve İsa’nın dirilişi ile pazar akşamı son bulacak olan bir süredir. (Paskalya Günü)
Yani İsa Mesih’in dirilişinin kutlamasıdır. Bir pazar günü olan Paskalya her sene değişik günlerde kutlanır. Kutlanıldığı her ülkede değişik gelenekler vardır. Tüm dünyadaki Hristiyanlar tarafından kutlanan bu bayramda kilise ziyaretleri,mum yakımları, aileler arası yemekler, birbirlerine hediye vermeler, Paskalya çörekleri ve Paskalya yumurtası boyamaları yapılır. Paskalya döneminde 40 gün boyunca hayvansal gıdalar yememek üzere oruç tutulur. Bunu daha önce yazmıştım size Carnaval’ı açıklarken “Cuaresma” Büyük Perhiz deniliyor. Paskalya, perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (Diriliş Günü) sona erer. Bu hafta boyunca her gün gece gündüz çeşitli törenler ve geçişler yapılır.
Yaklaşık 1-2 saat süren geçiti görkemli Meryem Ana’nın heykeliyle sonlandırdılar. Semana Santa boyunca en çok tüketilen geleneksel lezzetler ise; Torrijas, limonada ve Buñuelos de Bacalao ‘dur.

“Torrijas” bir çok farklı adıyla başta bayat ekmekleri değerlendirmek maksadıyla Endülüs bölgesinde yapılırken şimdi Madrid mutfağı başta olmak üzere tüm İspanya’da özellikle kahvaltıda oldukça popülerdir. Farklı kültürlerde farklı isimlerle de bilinmekte; İngilizler “ekmek pudingi” , Amerikalarılar da “French Tost”
Malzemeler:
- 4 ila 6 dilim ekmek (bayat baget, dilimlenmiş 1/2 inç kalınlığında veya beyaz ekmek)
- 3/4 fincan süt
- 1 büyük yumurta
- Bitkisel yağ kızartma için (kanola veya mısır yağı, zeytinyağı gibi)
- İsteğe bağlı: 1/8 çay kaşığı vanilyalı şurubu
- İsteğe bağlı: 1/4 fincan tarçın şekeri serpiştirin
Hazırlanışı:
Orta boy bir kapta sütü , yumurtayı ve biraz vanilya şurubunu karıştırıyoruz. Ekmekleri içinde iyice çevirerek her iki yüzününde karışıma bulunmasını sağlıyoruz. Ekmekğin yumuşaklığı kaseden çıkarırken parçalanmasına neden olmayacak kıvamda olmalı. Bir tavada da zeytinyağını ısıtıyoruz ancak yapın yapmamasına özellikle dikkat etmenizi hatırlatmak isterim. Ekmekleri tavada birbirine yapışmayacak ve rahat ters yüz edebilecek şekilde kızartıyoruz. Tüm dilimleri bir tabağa alarak üzerine şeker-toz tarçın karışımımızı serpiştiriyoruz. Ve yine isteğe bağlı olarak üzerine bal da gezdirerek servis edilebiliyor.
Afiyetler olsun, Buen provecho